Wednesday, April 11, 2018

25 April: nog twee weken: PAAD

Nog twee weken en het is weer 25 April: PAAD of Parental Alienation Awareness Day, ook wel international ouderverstoting/oudervervreemdings bewustwordingsdag genoemd.

60.000. Dat is het aantal kinderen dat in Belgie elke dag gebukt gaan onder langdurig kindermisbruik. Fysiek misbruik, maar nog veel vaker emotioneel. En net dat emotioneel misbruik wordt nog veel te weinig opgemerkt.

60.000 kinderen worden door één van beide ouders weggehouden bij de andere ouder. Op al dan niet subtiele wijze worden ze gemanipuleerd tot ze alle contact verbreken. Deze kinderen zijn slachtoffer van ouderverstoting, een ernstige vorm van emotioneel kindermisbruik. Hoewel de gevolgen voor het kind / slachtoffer volledig gelijklopend zijn aan deze van seksueel misbruik, wordt dit onrecht door de omgeving en hulpverleners nog veel te weinig herkend.


Het afgelopen jaar is er in Nederland heel wat gebeurd, met als hoogtepunt: de "Agenda voor actie” rondom het topic Scheiden zonder Schade welke is voorgesteld aan de tweede kamer. Echter in Belgie bleef het stil, op een twee tal kleine initiatieven na.

Daarnaast organiseerd de PXL Hasselt een 3 tal vormingsdagen rond het onderwerp en groeit het besef rond de problematiek zeer langzaam.

De hamvraag: hoe maken we onszelf kenbaar op 25 April? Want ondanks het leed wat iedere ouder ondergaat, slaan we er niet in om dit duidelijk naar buiten te brengen op een dag als 25 April.







No comments:

Post a Comment